Irodai gépek: áldás vagy átok?

2020. jan. 16.

Naponta 8 órát töltünk munkahelyünkön, zárt térben. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a belső tér levegője, amiben napunk 1/3-át töltjük. 

A technikai fejlődés során mindennapi életünk részei lettek a fénymásolók, nyomtató, egyéb irodai eszközök. Igaz, hogy megkönnyítik a munkavégzést és ezáltal a mindennapjainkat is, de a légszennyezés kapcsán már más szemszögből látjuk őket.

Irodai légszennyezés

Jó, ha tudjuk, hogy ezek a gépek – különösen, ha régi, korszerűtlen típusokról van szó – ózont és port bocsátanak ki. Az ózon a magas feszültség hatására keletkezik, a levegőben található oxigénmolekulák átalakításával. Magas koncentrációban irritálja aszemet, a nyálkahártyákat és erős fejfájást okoz. A por – a másolópapírból, vagy ritka esetben a festéktartályból kihulló festékporból – a gépek szellőztető rendszerén keresztül a levegőbe kerül. Jellemző káros anyag források lehetnek még a kis használati tárgyak is, pl. oldószeres hibajavítók, pillanatragasztók. Ezek kábultságot, nehezebb koncentrálóképességet és kisebb teherbírást eredményezhetnek. Ha munkahelyeden te is gyakran használsz ilyen eszközöket, mindenképpen javasoljuk a gyakori szellőztetést és a ’’légfrissítő’’ növényeket tartását.

Mik azok a ’’légfrissítő’’ növények?

 Az légtisztító növények számos előnnyel rendelkeznek. Nemcsak nagyobb hatékonysággal kötik meg a levegő káros anyag tartalmát, de a levegő nedvességtartalmát is szabályozzák. Hogy ez miért fontos? A levegőminőséget befolyásoló tényezők közül a levegő nedvességtartalma az egyik legfontosabb. A túl magas páratartalom a gombák szaporodásának kedvez, penészedést okozhat, míg a túl száraz (ez a gyakoribb), pedig sérülékennyé teheti a bőrt, a nyálkahártyát, amelyek így már nem tudják megfelelően ellátni szervezetünk első védelmi vonalának szerepét. A száraz levegő miatt bekövetkező leggyakoribb kellemetlen tünetek mindenki számára ismertek: szájszárazság, orr és/vagy füldugulás, szem és bőr viszketés. Az ilyen helyen dolgozók könnyebben megfáznak, és arcbőrük is több hidratálást igényel. Páratartalom növelésére főként páfrányféléket, fikuszt, borostyánt, filodendront használhatunk.

Néhány konkrét növény, ami segít az irodai és otthoni környezeted javításában:

  •  dracénák bizonyulnak a legsokoldalúbbnak ezen a téren: megkötik a formaldehidet, benzolt, triklór-etilént és ammóniát.
  • fikuszok a formaldehiden és ammónián kívül a xiloltól és toluoltól mentesítik levegőnket.
  • A xilol-, toluol tartalmon kívül a flamingók az ammónia mennyiségét csökkentik
  • Míg a dieffenbachiák a formaldehid mennyiség egy részétől szabadítanak meg minket.
  • Formaldehid fokozottabb jelenlétekor pedig a pálmák, borostyánok, vitorlavirágok és aráliák bizonyultak hatékonynak.

Ajánlatkérés

Ha te is egészségesebbé tennéd az irodai környezeted, vagy csak érdeklődnél a megvalósíthatóságukról bátran kérj ajánlatot az alábbi űrlap segítségével, vagy hívd Blaskó Erzsébet kollégánkat +360 20 444 4290-es számon.

    Reklámtartalmú e-mailek fogadásához hozzájárulok.

    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!