A növények életünk szerves részei és számos előnyüket élvezzük nap mint nap. A nyári forróságban hűs árnyékot adó fák, a kertekben nyíló illatos virágok, az enyhülést hozó gyógynövények, az asztalra kerülő zöldségek és gyümölcsök, a friss oxigén, csak néhány olyan csoda, amit tőlük kapunk nap mint nap.

​A beltéri szobanövények – akár csak ”vadon élő” testvéreik – számos előnnyel rendelkeznek. Lássuk is néhány példát, miért érdemes egy leveles szobatársat beszerezni oda, ahol a napunk legtöbb ébren töltött idejét töltjük, az (otthoni) irodába!

​1. Csökken a betegszabadság

A növények azzal, hogy kiszűrik a méreganyagokat a levegőből és természetes módon felfrissítik a levegőt, javítják az általános egészségi állapotot. Ha az irodában rossz a szellőzés/levegő csere azt hamar megérzi mindenki. A rossz levegő okozta panaszok közé tartozik a fejfájás, émelygés, koncentrációs zavar, sőt influenzaszerű tünetek is jelentkezhetnek. Érdemes tehát gyakran szellőztetni és például Vitorlavirágot, Csokrosindát (Zöldike) vagy Hegyescsúcsú futóka beszereznünk légtisztitó hatásuk miatt.

Gondozásukról egy kis útmutatót itt találsz: TOP10 növény home office-hoz (tisztítják a levegőt és bírják a strapát)

2. Növekszik a hatékonyság

Pszichológiai kutatások szerint az alkalmazottak jobban teljesítenek, ha szobanövényeket helyeznek el a munkahelyükön. 10 évnyi kutatás után arra a következtetésre jutottak, hogy a dolgozók 15% -kal produktívabbak, ha szobanövények és valamilyen dekoráció veszi körül őket. Ilyen inspiráló környezetben a dolgozók általában nagyobb teljesítményt érnek el, és könnyebben tudnak koncentráltak maradni.

Érdemes olyan szemet gyönyörködtető fajták beszerezni, mint a Sárkányfüzér vagy a Sárkányfa esetleg az Aranypálma.

3. Növekszik a kreativitás

Akár kifogytál ötletektől, akár túl sokáig ragadtál le valaminél, az irodai növények inspirációt adhatnak! Az élénk színek és az illatok kulcsfontosságúak abban, hogy pozitívan befolyásolják kreativitásodat. Az érzékszervek stimulálása megnyithatja az ötletek áramlását. Kreatív válság esetén pedig állj fel a székből, szippants egy mélyet a virágillatba, simítsd végig levelén a kezed, hogy zökkenj ki egy kicsit.

Próbáld ki például a Korallvirágot, Pompás kutyatejet vagy a Klíviát.

4. Nagyobb lesz a nyugalom

A nyomtató zúgása, a duruzsolások, a billentyűk kopácsolása mind-mind az apró bosszúságot okozó hangok, amik zavarják a koncentrációt is. A beltéri növények elősegíthetik az ilyen és hasonló háttérzaj elnyelését, különösen akkor, ha egy nagy nyitott légtérű minimalista szobáról van szó, mivel itt más tárgyak nem tudják felfogni a zajokat. Ilyenkor helyezzünk el nagyobb növényi cserepek a szoba szélén és sarkaiban.

Néhány a magasabb növény közül: Sárkányfa, Anyósnyelv, Kislevelű Fikusz vagy a Törzses Jukka.

5. Csökken a stressz

A stressz a mai világban sajnos része a mindennapoknak. Az UTS 2010-ben végzett tanulmánya megállapította, hogy a növényekkel berendezett irodák a következő előnyöket járnak:

  • 37% -kal csökken a szorongás.
  • 44% -kal csökken az irodai ellenségesség.
  • Közel 40% -kal csökkentette a krónikus fáradtságot.
  • 58% -kal csökkent a jelentett depresszió.

Mivel a zöld színnek nyugtató hatása van, olyan növényeket javaslunk, mint a Viaszvirág, Filodendron, vagy a Legénypálma.

6. Csökken a rezsi

Kiderült, hogy amikor a növények lélegeznek, megemelik a helyiség páratartalmát, és (elegendő növénnyel) akár 10 ° C-kal is csökkenthetik a hőmérsékletet, így a nyári forróságban ők hoznak enyhülést a légkondi helyett. Próbálj ki néhány nagyobb beltéri fajtát, hogy maximalizáld ezt a hatást. Lehet, hogy ez nem az leghatékonyabb megoldás az energiafelhasználás csökkentésére, de biztosan környezetbarát.

Például: Buzogányvirág, Páfrány, ZamIopálma

Összességében bármilyen növényt is választunk biztosak lehetünk benne, hogy jótékony hatással les környezetünkre.

Ajánlatkérés

Ha kedvet kaptál az irodai környezeted megújításához, vagy csak érdeklődnél a megvalósíthatóságukról bátran kérj ajánlatot az alábbi űrlap segítségével, vagy hívd Blaskó Erzsébet kollégánkat +360 20 444 4290-es számon.

    Reklámtartalmú e-mailek fogadásához hozzájárulok.

    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!