Te is szeretnél gyönyörű virágokat otthonodba, de sötét a lakás, kevés szórt fény jön be vagy már nincs hely csak a sötétebb sarkokban? Nem baj! Így is lehet gyönyörű őserdőd! A következő néhány növényfajta tökéletes választás alacsony fényviszonyok mellett is.

Filodendron (Monstera deliciosa)

A Filodendron vagy más néven Könnyezőpálma nagyon népszerű szobanövény, tartása egyszerű és nagyon látványos. Eredeti élőhelye Közép-Amerika dzsungelei, Mexikó, Guatemala, Panama és Costa-Rica trópusi őserdei. Szerény fényigényű, a szórt fény elegendő neki. A lakás félárnyékos, árnyékos részébe helyezzük el. Közepes vízigényű növény, a pangó vizet nem szereti. Egy alaposabb öntözés után hagyjuk a talaj felső néhány cm-es rétegét kiszáradni, és csak akkor öntözzük újra. Az esővizet és a szobahőmérsékletű csapvizet kedveli. A szárazabb levegőt is jól viseli, de párás környezetben boldog igazán. A fűtési szezonban a levegő szárazsága miatt, jót tesz, ha vízzel permetezzük a leveleket. Meleg igénye átlagos, télen 12-14 C° a minimum amit elvisel, bár ezen a hőmérsékleten tartva nem tud fejlődni. 18 C° felett már megfelelő számára a környezet.

Viaszvirág (Hoya)

Más néven porcelánvirág vagy viaszszőlő. Őshazája Délkelet-Ázsia, Polinézia és Ausztria. Nevét Thomas Hoy botanikusról kapta. A viaszvirágok a legszebb szobanövények körébe tartoznak. Világos, de nem közvetlen napfényes helyre van szüksége, egész évben. Ha kevés fény éri, hosszú levél nélküli szárakat növeszt. Könnyű túlöntözni, vigyázzunk vele. A pangó víz károsítja a gyökereket. Amikor nem virágzik, rendszer permetezzük. Egyenletesen meleg 18-25 C° -ot igényel, de minimum 15 C°-ra van szüksége.

Sárkányfa (Dracaena fragrans)

A sárkányfa a törzs sérülésekor kicsorgó vörös színű ragadós nedvről kapta a nevét. A fényszegény lakások egyik legszebb dísze lehet. Afrikából származik. Egyenletes fejlődéséhez legjobba félárnyékos hely. A tűző napfénytől távol kell tartani. Rendszeres öntözést igényel, azonban ne álljon a tálka alatt a víz, a túl sok víztől a gyökerek berohadhatnak és a növény tönkre megy. Téli hónapokban – ha a hőmérséklet csökken – kevesebb víz is elegendő számára. Ideális hőmérséklet számára a 22-26 C°-ot, de minimum 16 C° szükséges az életben maradáshoz.

Flamingóvirág (Anthurium andreanum)

A kontyvirágfélék családjába tartozó Anthurium nemzetség e tagja, az orchideákhoz hasonló epifita életmódot folytat. Kolumbia trópusi esőerdeiből származó, fán lakó növény faj. Népszerűségét színes murvalevelének köszönheti, amely a torzsavirágzatát képezi. A hagyományos piros színű mellett vajszínű, rózsaszín és sötét lilás-bordó változata is kapható. Nyáron főleg szűrt napfényben tartsuk. Télen, amikor a nap már nem olyan erős tegyük fényre. A talaj mindig legyen nedves, de a pangó víz nem tesz jót a gyökereknek. A legjobb, ha kavicságyon tartjuk. Egész évben kívánja a meleget, télen se legyen kevesebb, mint 18 C°.

Elefántláb (Nolina recurvata)

Mexikóból származó, igénytelen szobanövény. Jellegzetes, elefántlábra vagy palackra emlékeztető megvastagodott törzsében vizet tárol (ezért nem baj, ha kiszárad a földje), hosszú vékony, ívben visszahajló levelei akár 60 cm-re is megnőhetnek, fűcsomószerű bozontot alkotnak a törzs tetején. A kéreg vastag és repedezett, ez is az elefánt bőrére emlékeztet. Lassú fejlődésű, modern környezetben igen mutatós. Világos, de ne napos helyre tegyük. Kevés vizet igényel. A túlöntözés, pangó víz tőrothadást és a növény halálát is okozhatja. Nyáron melegben, télen hűvösben, min. 10°C-on tartsuk. Bírja a központi fűtést. Nyáron a szabadban is elhelyezhetjük.

Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata)

Ez a trópusokról származó kedves kis növény kétség kívül az egyik legnépszerűbb levéldísznövény. Enyhén csüngő levelei egyaránt jól mutatnak kaspóban és függőcserépben is A közvetlen napsütést nem, de a fényes helyeket kedveli. Magas páratartalmat és rendszeres öntözést igényel. Földjét ne hagyjuk kiszáradni. A megfelelő páratartalmat könnyen elérhetjük rendszeres permetezéssel, vagy ha a cserepet nedves kavicsokkal teli tálra állítjuk. Minimum 10 C°-on tartsuk, de a megfelelő növekedéshez szüksége van 15-26 C°-ra. A huzatot nem kedveli.

Begónia (Begonia semperflorens)

Hazánk egyik legelterjedtebb egynyári növénye, melyet előszeretettel ültetnek kertekbe és balkonokra éppúgy, mint közparkok virágágyásaiba. Ez az eredetileg trópusi, szubtrópusi esőerdőkből származó növény remek alkalmazkodóképességekkel rendelkezik. Húsos vese alakú levelei zöld vagy bordó színűek, hosszú levélnyélen ülnek, virágait egész nyáron át, az első fagyokig hozza. Dél-Amerikából, Brazíliából, Afrikából származó növény, eredeti élőhelyén évelő, a trópusi esőerdőkben él. Fényigényét tekintve jól tolerál minden fényviszonyt, ültethető a legnaposabb helyekre is, ám a félárnyékos helyeket is elviseli. A víz tekintetében sem igényes: szereti, ha rendszeresen öntözzük, minél több vizet kap, annál gazdagabban virágzik, ennek ellenére a szárazságot is jól tolerálja. Öntözése során szobahőmérsékletű lágy vizet használjunk.Télen is legalább 16 fokos környezetet igényel.

Lepkeorchidea (Phalaenopsis sp.)

A lepkeorchidea a trópusi esőerdők epifiton növénye lévén mesterséges körülmények között sok odafigyeléssel és türelemmel tarthatók. Ha különleges növényeket szeretnénk nevelni otthonunkban, a lepkeorchidea kitűnő választás, hiszen egyike a legkönnyebben tartható orchideafajoknak. Virágzási ideje a téli – tavaszi időszakra esik, virágaiban akár 1-2 hónapon át is gyönyörködhetünk. Kedveli a fényt, de nem a közvetlen napot, tűző napon könnyen kiéghet. Vegetációs időszakban jól tűri az árnyékot is. Kedveli a párás környezetet. Ha hűvösebb van ritkábban, 10-14 naponta, normál szobahőmérsékleten 7-10 naponta kell öntözni. Mindig nézzünk bele a gyökerek közé, ha zöldek, nedvesek, akkor még nem szükséges. Legjobban az esővízzel történő öntözést szereti, de a csapvízhez is hozzá lehet szoktatni. Ha növényünk egészséges és jól érzi magát, nagy bőrszerű levelei egyenletesen zöldek, merevek, kemények. Ez az orchidea melegben növekszik, és legalább 15˙C fok hőmérsékletre van szüksége télen is, nyáron pedig akár a 28˙C fokot is jól viseli. (Az optimális hőmérséklet 20-22C fok.)

Gyompálma (Chamaedora)

Mexikóból származó, kecses, könnyen tartható pálmafaj, különösebb igényei nincsenek. Magassága a 2-3 métert is elérheti, így szoliterként jól mutat egy tágas helyiségben. Védjük a huzattól, mert azt egyik pálmafaj sem kedveli. Levelei szárnyasan összetettek, sok levélkéjűek. Szobában tartva is virágzik, virágzata zöldes-sárga színű bugavirágzat. Átlagos fényigényű növény, nem szereti sem a tűző napfényt, sem a nagyon árnyékos helyeket. Leginkább olyan helyre rakjuk a lakásban ahol elég fényt kap, de nem is égeti az. Közepes vízigényű, mindig legyen nedves a földje. Ne hagyjuk kiszáradni a földjét, de ne is álljon alatta a víz. Kedveli a párás levegőt, érdemes gyakran párásítani neki, kézi permetezővel. Nem egy különleges igényű levéldísznövény. Átlagos 20 C° helyen tartsuk, de ne rakjuk huzatos helyre. Télen lehet kicsit hűvösebben 12-15 C°, nyáron akár kivihetjük a kertbe árnyékosabb helyre.

Gloxínia (Sinningia speciosa)

Ez a Brazíliából származó, hatalmas, tölcséres virágú, bársonyos levelű szobanövény nem való ám mindenkinek. Tartása macerás, de nagyon megéri. Mivel gumós növény, évről évre újrahajtathatjuk. Fodros szélű virágai fehér, rózsaszín, piros, kék, lila, színben nyílnak. Szereti a világos, kellemesen meleg, párás levegőjű helyet, ugyanakkor a tűző napot nem szívleli, olyan helyet válasszunk tehát, ahol a napsugarak nem károsíthatják, de világos van. A gloxínia gondozásának körültekintést igénylő feladata az öntözés, földjét tartsuk nedvesen, de arra ügyeljünk, hogy a virágokra és levelekre ne kerüljön az öntözővízből. Az öntözéshez szobahőmérsékletű, lágy vizet használjunk. Az öntözések mellett, kéthetente adhatunk neki tápoldatot is. A kellemesen párás levegőt párásítással kell biztosítani a számára. A gloxínia esetében a közvetlen párásítás, tehát a levelek vízzel való permetezése nem jó megoldás. Ha permetezéssel szeretnénk párásítani, akkor csak a növény környezetébe permetezzünk a vízből, úgy, hogy a növény levelére és virágára ne kerüljön belőle. Másik megoldás, ha a gloxínia cserepét, egy tálcára állítjuk, amit kaviccsal vagy agyaggolyóval töltünk meg, és nedvesen tartjuk azt. Az elpárolgó víz biztosítja a párás levegőt. Elvirágzáskor csökkentsük a víz mennyiségét. A téli időszakot kivéve hetente tápoldatozzuk. A telet, sötét, de a szobahőmérsékletnél csak kissé hűvös, 16 C° körüli helyen töltse.

Ebből a 18 növényből, már biztosan találsz olyat, ami illik hozzád. Boldog növénynevelést kívánunk!

www.fitoland.hu

Ajánlatkérés

Ha kedvet kaptál az irodai környezeted megújításához, vagy csak érdeklődnél a megvalósíthatóságukról bátran kérj ajánlatot az alábbi űrlap segítségével, vagy hívd Blaskó Erzsébet kollégánkat +360 20 444 4290-es számon.

    Reklámtartalmú e-mailek fogadásához hozzájárulok.

    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!