Növényszülőnek lenni igen nagy feladat. Stresszes és idegőrlő tud lenni, de közben legalább annyira nagy boldogságot is tud okozni. Amikor növényeink virágba borulnak minden szenvedés és nehézség emléke elhalványul és tudjuk, ez bizony megéri. De miért nem lehet mindig ilyen gondtalan a növénynevelés?

Számos oka lehet annak, hogy beltéri dzsungelünk elveszíti csillogását. A szakértők szerint van néhány alap hiba, amik közül legalább egyet, szinte mindenki elkövet növényei ápolása során. Lássuk mire érdemes odafigyelnünk.

Metszés

Bizony, nem csak a kerti növényeket szükséges néha megmetszeni. Például egyes szobanövények hosszabb ideig, egészségesebb és nagyobb mennyiségű virágot képesek hozni akkor, ha a halott vagy haldokló virágokat, közvetlenül a virág feje alatt visszametsszük. De minden növénynek jót tesz egy általános metszés. Ehhez először is keress egy tiszta és éles ollót/metszőollót, majd vizsgáld meg a növényeidet alaposan. Ezután távolítsd el a beteg, elszíneződött vagy esetleg száraz leveleket. Ezennel készen is vagy. Nem egy nagy feladat, mégis sokan elfeledkeznek róla, pedig még a pozsgás növényeknek is – akik egyébként nagyon önállóak – jót tesz, ha az alsó részen lévő összezsugorodott leveleket eltávolítjuk. Nincs olyan növény, ami nem örülne egy kis felfrissülésnek.

Túlszeretés

Bizony növények esetében is előfordul, hogy valaki túlzásba esik. A kevesebb néha több. A növényeink erősebbek, mint gondolnánk és néha igen jól tolerálnak egy kis elhanyagolást is. Főként a téli hónapokra gondolok, amikor a legtöbb beltéri szobanövény nyugvó állapotban van, így kevesebb öntözést igényelnek. Meg kell barátkoznunk azzal a gondolattal is, hogy elveszíthetnek néhány levelet. Ez egy természetes folyamat, amely akkor fordul elő, amikor a növények nem kapnak elég napfényt a jelenlegi leveleik támogatására. Adj nekik időt regenerálódni!

Műtrágya

Sokan azt gondolják, hogy a műtrágya jót tesz a szobanövényeknek is, ám normál körülmények között nincs szükségük rá. Nem szükséges őket műtrágyázni, kivéve akkor, ha egy növénykénk tényleg nagyon küzd a növekedéssel. Ha a te növényeid boldogan nőnek a műtrágya helyett, adhatsz nekik egy kis plusz lendületet – otthon is könnyen elkészíthető – komposzttal. A komposzt konyhai hulladékból, kerti aprítékból és trágyából áll. Minden bel- és kültéri növény imádja.

Nyaralás

Sokan barátaikra bízzák az öntözést, amíg ők nyaralnak, vagy ami még rosszabb, rengeteg vizet adnak a növénynek mielőtt elmennek, hogy „majd ossza be a hétre”. Sajnos, ennek gyakran az az eredménye, hogy szeretett növényeinket csak nagyon rossz állapotban látjuk viszont. Erre a problémára egy egészen egyszerű megoldás létezik. Az önitató, amit akár te is elkészíthetsz otthon. Szükséged lesz egy csavaros kupakos borosüvegre, egy kalapácsra és egy szögre. A kupak tetejébe a kalapács és a szög segítségével üss 5 pici lyukat. Öblítsd el az üveget és töltsd meg szobahőmérsékletű vízzel. Fejjel lefelé fordítva ásd a talajba és már kész is az öntözőrendszered. Ha nem akarsz ennyit bajlódni vele, készen is vásárolható hasonló öntöző.

Átültetés

A növények átültetése ijesztő feladat lehet, de épp itt az idő, hogy szembenézzünk félelmeinkkel. A legjobb alkalom a növények átültetésére kora tavasszal jön el, még a növekedési időszak előtt. Az átültetés nem mindig jelenti azt, hogy a növényeket nagyobb cserépbe kell helyezi. Néha elég csak földet cserélni, hogy új tápanyagokat biztosítsunk a friss keverékből. Azonban, ha kinőtte a helyét, válassz egy nagyobb cserepet neki, de mindig csak egy kicsivel nagyobbat. A túl nagy cserép elősegítheti a gyökérzet rohadást.

Porosodás

Szánj egy percet erre és húzd végig növényed egyik levelén az ujjad. Ha az ujjad poros lett akkor bizony elmaradtál egy fontos feladattal. A növények portalanítása nagyban segíti ‘boldogságukat’. Rendszeresen töröld le őket egy nedves, puha ruhával. A túl sok por eltömítheti a növény pórusait, megnehezítve a légzést számára.

Ez a 6 leggyakoribb hiba, amit szinte mindenki elkövet. Hasznosítsd jól frissen szerzett tudásod. Illetve amennyiben egyik hibánál sem ismertél magadra, fogadd gratulációmat, csodálatosan gondoskodsz növényeidről. További boldog növénynevelést kívánok!

Ajánlatkérés

Ha kedvet kaptál az irodai környezeted megújításához, vagy csak érdeklődnél a megvalósíthatóságukról bátran kérj ajánlatot az alábbi űrlap segítségével, vagy hívd Blaskó Erzsébet kollégánkat +360 20 444 4290-es számon.

    Reklámtartalmú e-mailek fogadásához hozzájárulok.

    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!