Hogyan válasszunk növényt az irodába?

2020. jan. 17.

Az emberiség történetében mindig is fontos szerepet játszottak a növények. Használjuk őket gyógyszerként, ruhaanyagként, díszként és még sorolhatnánk. Tagadhatatlan, hogy nem tudunk élni nélkülük. Akkor miért is mellőznénk őket az irodából, ahol éber napunk nagy részét töltjük?

Rengeteg jótékony hatásuk miatt – melyről korábbi cikkünkben olvashattok – mindenképpen javasolt az irodai/művi körülmények közé növényeket elhelyezni. Ez a feladat elsőre könnyűnek tűnhet, de aztán egymás után vetődnek fel kérdések és problémák, melyek végső esetben teljesen elvehetik kedvünket a növénytartástól.  A nem jól kiválasztott vagy nem megfelelő körülmények között tartott növények hamar „megadják magukat”, mi pedig nem veszünk másikat helyettük, hiszen „úgyis elpusztulnak”. Ez a cikk azért született, hogy az ilyen baleseteknek minél kevesebb növényáldozata legyen. Íme néhány alapszabály, ami segíthet.

A legfontosabb kérdések

Milyenek a fényviszonyok?

Amikor kiválasztjuk új növényünk helyét figyelembe kell venni, hogy mennyi fény lesz nyáron, a legnaposabb időben és télen, a legsötétebb napokon. Valójában mennyi természetes fény éri a növényt? Hiába napos a helyiség, ha a monitorok használata miatt állandóan be van sötétítve. Őszintén, ezt a fajta sötétet még a legedzettebb árnyéktűrő növények sem fogják sokáig elviselni. Az ablakokkal is vigyázunk! Ne tegyük közvetlenül a nagy ablakok/üvegfelületek elé mert megéghet a túl sok közvetlen napsugárzás és az üveg okozta felmelegedés miatt.

Mekkora  a helyigénye?

Azt semmiképp sem szeretnénk, hogy kerülgetni kelljen vagy folyton útban legyen, ezért érdemes olyan növényt választanunk, amit egy fali kaspóban, ablakpárkányon vagy egy kevésbé használt szekrény tetején el tudunk helyezni. Ugye nem allergiás rá egyik kolléga sem? Ha a növény elhelyezése után egy munkatársunk allergiás tüneteket produkál, akkor érdemes utánajárni, hogy nem a növény okozta-e.

Hogyan tartsuk életben?

A megfelelő öntözés kulcsfontosságú. Fontos, észben tartani, hogy általunk választott növényeket milyen rendszerességgel kell locsolni. Nem érdemes olyan növényt választanunk, amelynek magas a vízigénye, hacsak nem akarunk hétvégén is bejárni locsolni. Valamint minden növénynek jót tesz a rendszeresség, tehát fontos, hogy ne csak akkor öntözzük, ha már nagyon rosszul néz ki.

Melyik növényt válassszuk?

Különböző növényeknek, különböző hasznos tulajdonságaik vannak. A légtisztító növények több káros anyagot kötnek meg a levegőből, mint az átlagos szobanövények. Ilyenek például a

Ha a  páratartalom növelésée a szempont, akkor a lényeg, hogy nagy legyen a levélfelület, amin párologtatni tud a növény. Ebben az esetben érdemes

Nem kell lemondanotok a szép, növényekkel teli irodáról. Amennyiben segítségre lenne szükséged irodai környezeted felfrissítésében abban az esetben keress minket bátran. A tervezéstől a kivitelezésen át, a fenntartásig, mi mindenben tudunk segíteni.

Tervezés és kivitelezés

Széles beltéri és kültéri növényválasztékunk, virágbolti termékeink, valamint kertészeink, szaktudása lehetőséget teremt belső és külső terek, irodák, közintézmények, szállodák igényes díszítésére. Helyszíni felméréssel és tanácsadással segítünk a legjobb megoldás kiválasztásában – a megrendelő igényeinek és az adott környezet adottságainak figyelembevételével. (esztétikai követelmények, fény és -hőmérsékleti viszonyok.

Fenntartás

 A szakszerű ápolás a növények hosszú életének titka. A beltéri növényeket kertész munkatársaink akár hetente többször is gondosan ellátják. Kollégáink gondoskodnak a növények ápolásáról, gondozásáról, mely magában foglal minden a növényekkel kapcsolatos munkálatot és teendőt. A fenntartáskor elvégzett feladatok: növények állapotának ellenőrzése, az aktuális öntözés, tápanyagutánpótlás, a szükség szerinti metszés és alakítás, növényvédelmi felügyelet és a kezelések elvégzése, egyéb szakmunkák, szaktanácsadás.

Teremtsd munkahelyeden szép és egészséges környezetet!

Ajánlatkérés

Ha kedvet kaptál az irodai környezeted megújításához, vagy csak érdeklődnél a megvalósíthatóságukról bátran kérj ajánlatot az alábbi űrlap segítségével, vagy hívd Blaskó Erzsébet kollégánkat +360 20 444 4290-es számon.

    Reklámtartalmú e-mailek fogadásához hozzájárulok.

    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!