Tudtad, hogy a dísznövények képesek kiszűrni a mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat, például a benzolt, a formaldehidet és a triklóretilént is?

40 évvel ezelőtt olyan növények vizsgálatának felkutatását indította el a NASA, amelyek alkalmasak a levegő tisztítására. 12 szobanövényt vizsgáltak, amelyek különböző mértékben csökkentették a vizsgált vegyületek szintjeit. Sokan nem gondolták volna, de ez is bizonyítja, hogy a dísznövények is képesek kiszűrni a mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat. Ezzel a vizsgálattal kapcsolatban napjainkban is folynak még kutatások. A mérések alapján a levegőben lévő leggyakoribb káros anyag a formaldehid. Nem is gondolnánk, de az otthonunkban lévő bútorokból, ragasztókból formaldehid válik ki, amelynek nagyobb károsító hatása télen jelenik meg, amikor leginkább zárt térben tartózkodunk, nyitott ablakok nélkül. Tehát, a káros anyagok eltávolításának egyik leghatásosabb módszere, a szobanövények tartása.

Dracéna (Dracaena marginata)

Több fajtája is ismert, viszont ez az egyetlen olyan típusa, amely fényes, vörös peremű, keskeny levelekkel rendelkezik. Piros színein kívül a nemesítésnek köszönhetően ma már rózsaszín, sárga, bordó és krémszínben is pompázik. Lassan növekvő virágos növény, amely kevés igénnyel rendelkezik. Olyan otthonokban érdemes tartani, ahol gyerekek és háziállatok véletlenül sem érhetik el, mivel mérgező tulajdonsággal rendelkezik.

 

Zöldike (Chlorophytum comosum)

Hosszú, fűszál szerű levelekkel rendelkezik, amelyek gyorsan nőnek. Az egyik leghatásosabb növény a mérges gázok ellen, mint például a formaldehid. Mivel nagyon magas hatékonysággal rendelkezik, ezért érdemes például tűzhely mellett tartani mivel ott képződik a legtöbb szénmonoxid. Érdekesség: Egy közepes méretű zöldike, 4 óra alatt egy 25 nm-es szoba levegőjének szén-monoxid tartalmát kb. 80%-al csökkenti.

Aloe (Aloe félék)

Imádja a napsütést. Hasonlóan a Zöldikéhez, kiváló a formaldehid megkötésére, illetve a benzollal szemben is tökéletesen alkalmazható. Ez a két anyag tisztítószerekben, festékekben és más háztartási vegyszerek használatával bekerülhetnek otthonunkba. Amit a legtöbben tudunk róla, hogy leveleiben található gél használható sebekre illetve égési sérülésekre.

 

Gerbera (Gerbera jamesonii)

Ez a növény tökéletes a triklorietilén elnevezésű káros anyag nagy mennyiségű megkötésére, amely tisztítószerekben található illetve benzolból is nagy mennyiség megkötésére alkalmas. Az Aloe féle növényekhez hasonlóan, imádja a napsütést és nagyon fényigényes.

Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)

Évelő örököld, amely sok háztartásban megtalálható. Ha kevés időnk van vele foglalkozni, az sem gond mivel rendkívül igénytelen. Nagy mennyiségű nitrogén oxid és formaldehid megkötésére alkalmas. A vegyszereken kívül kozmetikai szerekben is megtalálhatóak ezek az anyagok illetve papírzsebkendőben és WC papírban is. Ezért tökéletes növény a fürdőszobai légkör tisztítására illetve a fürdőszoba díszítésére.

 

Szobai futóka – Szcindapszusz (Scindapsus aures)

Ez a növény akár egész falakat is képes benőni. Azokhoz a növényekhez sorolható, amelyek képesek megkötni a formaldehidet. Garázsban érdemes tartani, mivel a kipufogógáz nagy mennyiségű káros anyagot bocsájt ki. A Dracénához hasonlóan hátránya, hogy levelei mérgezőek, így háziállatok és kisgyermekek közelébe nem ajánlott tartani. Ha árnyékosabb az otthonod, akkor megtaláltad légtisztító növényedet, mivel a sötét környezet kedvelője.

Hegyi pálma, gyompálma (Chamaedorea elegans)

Tollseprű szerű levelekkel rendelkező olyan szobanövény, amely meglehetősen érzékeny. Párásító hatású funkcióval ellátott. Sok törődést igényel, viszont bárhol jól érzi magát a lakásban. Kiválóan leköti a toxint illetve a formaldehidet és a xylént is. Újonnan lakkozott bútorok mellett érdemes tartani.

 

Krizantém (Chrysantheium morifolium)

Gyönyörű színes virágokkal rendelkezik, amelyek a lakás bármely szegletét vidámsággal ruházzák fel. Megköti a benzolt, amely a műanyagokban és mosószerekben is megtalálható. Kedveli a napfényt, ezért érdemes ablak mellett tartani.

Azálea (Rhododendron simsii)

A formaldehid még a szigetelőanyagokban is megtalálható! Hűvösebb környezetet kedvelő növény, tehát otthonunk hidegebb területein gyönyörű látványt tud nyújtani.

 

Vitorlavirág (Spathiohyllum sp.)

Ez a virág az egyik legjobb légtisztító képességgel rendelkező növény. Nagy mennyiségű rákkeltő anyagot tud megkötni a levegőből. Ha azért nincs növényed, mert sokszor elfelejted gondozni, akkor számodra a Vitorlavirág a legmegfelelőbb választás, mivel nem igényel sok törődét.

A felsorolt növényeink alkalmasak a szobák levegőinek tisztítására. Minden otthonban szükséges légtisztító növények tartása. Legajánlatosabb olyan lakásokban tartani ezeket, ahol gyakori a dohányzás.

Ajánlatkérés

Ha kedvet kaptál az irodai környezeted megújításához, vagy csak érdeklődnél a megvalósíthatóságukról bátran kérj ajánlatot az alábbi űrlap segítségével, vagy hívd Blaskó Erzsébet kollégánkat +360 20 444 4290-es számon.

    Reklámtartalmú e-mailek fogadásához hozzájárulok.

    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!