Most, hogy rohamosan közeledik a nyár és vele együtt légkondi szezon, érdemes pár gondolatot szánnunk a növények és a légkondicionáló kapcsolatára. A klíma használata mindig is vitás kérdés volt, főleg irodai környezetben. Sok ember, egy helyiségben más-más igényekkel. Van, aki a jeges fuvallatot szereti, míg más csak pár fokkal a kinti hőmérséklet alá állítja a gépet, így folytonos konfliktus forrás lehet. Rossz hírünk van a fagyos idő kedvelőinek: a túlzásba vitt nyári levegő hűtése, sem az embernek sem a növények nem tesz igazán jót.

A légkondi hatása ránk és a növényekre

Ha otthon nem is, de az irodában már biztosan észrevettétek, hogy mindig van egy ember, aki extrém alacsonyan, kb 16-18 fokon szereti tartani a légkondicionálót. Belépsz a helyiségbe és megcsap a fagyos levegő. Ez, a kinti forrósághoz képest először nagyon kellemesnem tűnhet, de veszélyes és megterhelő minden élőlény számára! Szervezetünk nehezen viseli el a drasztikus – akár 20 C°-os – hőmérsékletingadozást. Következménye lehetnek a torokfájás, megfázás, ízületi panaszok…

De nem csak az emberek tudnak megfázni!

Egyes növények érzékenyebbek a hidegre, megfázhatnak, növekedésük leállhat, szinte csak vegetálni fognak. Gondoljunk csak bele. Télen fűtünk azaz ilyenkor is biztosan van a helyiségben 20-22 C° . Nyáron, amikor kint meleg van, a természet él és virágzik, a klíma használat beindul. Azaz akár 16-18 C° -ra is vissza hűthetjük a szobát. Így hát nem csodálkozhatunk rajta, hogy ezt nem viselik jól. Nem csak a hideg van rájuk  – és ránk is – negatív hatással. A légkondi működésének legkellemetlenebb következménye a páratartalom lecsökkenése. (Ez általában 30% alatti értéket jelent.) Ilyen környezetben sok növény ahogy a nyálkahártyáink is könnyen kiszáradhatnak. A nyálkahártyák kiszáradásának jele az orr-, szem-, és torokviszketés, esetleg bőrünk kiszáradása. A száraz levegő a port és egyéb káros anyagokat jobban lebegteti, mint a páradús levegő. Ám szerencsére van természetes segítség ezekre a problémákra is.

Növények a jobb levegőért

A növényeknek nem csak stresszoldó, hanem légtisztító hatásuk is van. Bizonyos szobanövényeknek több pozitív hatásuk van a páratartalom szabályozásra nézve. Többek között egyes páfrányfélék, a fikusz, a vitorlavirág, a filodendron, a borostyán és a kenciapálma tökéletes választás lehet száraz levegőjű szobába. Ezek a növények érezhetően javítják a levegő minőségét, megszüntetik a páratartalom csökkenése miatt okozott panaszokat. Egyes növények, viszont nagyon nem kedvelik a száraz levegőt, így mielőtt szobanövényt választunk, mindenképp vegyük ezt számításba. Amennyiben már van párakedvelő növényünk figyeljünk igényeire és ha szükséges, permetezéssel vagy párásító alátét tálcával segítsük átvészelni neki ezt az időszakot.

Bizonyos növények képesek a levegő szennyeződéseit megkötni.

Légkondi mellé mindenképpen válassz a listáról néhány fajtát. Tegyél a tiszta levegődért otthon és a munkahelyeden is.

 

Ajánlatkérés

Ha kedvet kaptál az irodai környezeted megújításához, vagy csak érdeklődnél a megvalósíthatóságukról bátran kérj ajánlatot az alábbi űrlap segítségével, vagy hívd Blaskó Erzsébet kollégánkat +360 20 444 4290-es számon.

    Reklámtartalmú e-mailek fogadásához hozzájárulok.

    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!