A munkahelyi növények gondozása mindig felveti azt a kérdést, hogy ki öntözi őket hétvégén vagy a szabadságolások időszakában. Erre nyújt tökéletes megoldást a hidrokulturás növénytartás és a speciális önöntöző növénytartók rendszere.

Hidrokultúra

Napjainkban egyre nagyobb teret hódít a rendkívül praktikus és higiénikus hidrokultura (=vízkultúra), mint növénytartási módszer. Neve is utal rá, hogy a növények ez esetben virágföld helyett tápoldatos vízben fejlődnek. Ez úgy néz ki, hogy szerves anyagoktól mentes kavicsba ültetik őket és vízben oldott vagy higított tápoldattal öntözik. A tápoldat jelen esetben oldott tápsók összességét takarja, amely a növények életfenntartásának elengedhetetlen elemei. Gyökereik kiégetett agyag granulátumba kapaszkodnak, melyek a vizet szintén magukba szívják, és felületükön keresztül párologtatják, így szabályozva a levegő nedvességtartalmát.

Hidropóniás cserepek

Már hazánkban is kaphatóak hidropóniás cserepek, amelyek az ilyen típusú növénytartásnak megfelelnek. Ebben az esetben a cserepek két rétegből állnak. A két cserép alja között, található egy néhány cm-es hézag, amely a tápoldatot tartalmazza.

Vízszintmérő hasznossága

A vízszint ellenőrzéséhez nem szükséges a kaspóból kiemelni a cserepet. Egy tartósan behelyezett vízszintmérő folyamatosan tájékoztat minket a tartóban lévő víz mennyiségéről. Nem kell aggódnunk amiatt, hogy túl sok vizet adunk növényeinknek, hiszen a vízszintmérő jelzi a víz mennyiségét. A víz és a tápoldat felöltését 2 hónapon keresztül 2 hetente felváltva kell végezni, majd a tápoldatot teljesen ki kell cserélni. Mivel ilyen ritkán kell locsolni a növényeket, ezért 1-2 hetes céges utazásokat is lehet tervezni úgy, hogy senkit sem kell megkérni a növények gondozására távollétünk időszaka alatt.

Gazdaságos módszer

A hidrokulturás növények beszerzése költségesebb, de hosszú távon megtérül a befektetés, mert kevesebb gondozást igényelnek, illetve kevesebb szeméttel is járnak. Kifejezetten ajánlatosak olyan irodákban, várókban, intézményekben, ahol a higiéniára nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Ajánlott növények közé tartoznak a vastagabb gyökerű növények, mint a Dracaena, a Fatsia és a Dieffenbachia.

Speciális öntöző növénytartók

Az irodai növénytartásban nagy segítséget jelentenek az önöntöző növénytartók, melyekben 1 vagy akár 2 hetenkénti vízutánpótlást igényelnek csupán a növények. Ez esetben is vízszintmérő segíti a növény gondozóját. Az önöntöző növénytartó két egymásba helyezett tartót jelent valójában: az egyik maga a kaspó, a másik a kiemelhető belső betét, amely tartalmazza a beültetett növényt és egy speciális belső betétet, amely lehetővé teszi, hogy csak a növény igényének megfelelő mennyiségű vizet vegye fel az ültető közeg.

Bízza szakemberre

Gyakorlott növénygondozó személyzet hiányában az első 12 hétben érdemes az önöntöző rendszer beállítását szakemberre bízni, mert ebben az időszakban még nem érik el a gyökerek az edény alján lévő víztározót, ezért öntözővíz utánpótlásáról a földlabda folyamatos átnedvesítésével kell gondoskodnunk.

Ajánlatkérés

Ha kedvet kaptál az irodai környezeted megújításához, vagy csak érdeklődnél a megvalósíthatóságukról bátran kérj ajánlatot az alábbi űrlap segítségével, vagy hívd Blaskó Erzsébet kollégánkat +360 20 444 4290-es számon.

    Reklámtartalmú e-mailek fogadásához hozzájárulok.

    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!