A hidrokultúrás növények egyaránt hódítanak az irodák és az otthonok területein is. Nem csupán azért, mert praktikus és egyszerű az ilyen a növényeknek a kezelése, de ezzel az eljárással olyan problémák is kiküszöbölhetők, amelyek a hagyományos növények gondozása esetében elkerülhetetlennek bizonyulnak.

Hagyományos/földes beültetés

A hagyományos/földes beültetésnél a föld idővel lebomlik és összeesik, az ásványi sók kicsapódnak a föld felszínére, valamint gyakori a gombák és tőzeglegyek megjelenése. A mai földkeverékek tápanyag szolgáltató képessége csekély. A kertészetből kikerülő ‘elkényeztetett’ növények sokszor nem is kapnak többé tápanyagot. De a növények leromlásának, pusztulásának oka nem ez, hanem 95 %-ban a túlöntözés! Sokan a régi szokás szerint, 2-3 naponta, kis adagokkal öntöznek. A kaspóból a felesleges víz nem tud kifolyni. A pangó vízben elhal a gyökérzet, emiatt a növény meglankad, mintha kiszáradt volna. Ha túl is éli a dolgot, sokszor nem képes új gyökeret ereszteni, nem hoz új leveleket, csak vegetál.

Hidrokultúra előnyei

A hidrokultúrás rendszer fő erénye a biztonság, hiszen ki lehet küszöbölni az emberi tévedést. Nem kell kertésznek lenni, hogy tudjuk mikor kell öntözni, mennyi víz kell a növénynek. Minden tartóban van 1 db vízmérce a növények számától függetlenül. Csak akkor kell öntözni, ha a mérce mutatója a minimum alá került. Annyi vizet kell adni, hogy a mutató az optimumra álljon. Két öntözés között ezt a mennyiséget használja el a növény.

Az öntözések gyakorisága általában 7-10 nap. Az öntözési ciklus időtartama több tényezőtől függ (pl. hőmérséklet, fényviszonyok, huzat, a növény növekedési típusa, növények száma a tartóban, a tartó mérete stb.) ezért is előnyös a vízmércéről folyamatosan leolvasható aktuális vízszint. További előny, hogy a hidrokultúrás növényeket hosszabb idő elteltével sem kell átültetni. Nincs további költség, nem kell nagyobb kaspó, nincs a helyszíni munkával járó kellemetlenség. A növények szebbek, mert a tápanyagellátást (speciális – 6 hónap alatt lebomló) műtrágya biztosítja. A ciklus leteltével a tápanyag újra adagolható.

A folyamat

A hidrokultúrás növénytartás egy különleges növényápolási folyamat. A föld helyett agyag-granulátumot használunk, aminek tápanyaga a speciális műtrágya. Ez a szerkezet beépített vízmérővel rendelkezik, amely által figyelni lehet a víz megfelelő adagolását. A vízmérce a golyók közti térben lévő víz szintjét mutatja. Ha a mutató az alapálláson áll, akkor a mércén futtatott mennyiségi mutatóig kell feltöltenünk azt. Bebizonyították, hogy a növények pusztulásának oka, 95%-ban a túlöntözés, ami ezzel a módszerrel ez elkerülhető. Ez a speciális műtrágya 6 hónap alatt bomlik le. A ciklus leteltével a tápanyag újra adagolható. Olyan kémiai kötésben tartalmazza a tápanyagot, amelyből egyenletesen, hat hét alatt válik szabaddá.

 

A hidrokultúrás rendszerrel minden olyan probléma kiküszöbölhető, ami a hagyományos/földes növények esetében idővel óhatatlanul jelentkeznek. Ha figyelembe vesszük, hogy egy iroda/irodaház növényzetének igényes kialakítása mibe kerül, fontossá válik a díszérték megőrzése, a fenntartás költsége és az emberi kockázat szerepe. Ezeket figyelembe véve jelenleg nincs jobb a hidrokultúránál!

Ajánlatkérés

Ha kedvet kaptál az irodai környezeted megújításához, vagy csak érdeklődnél a megvalósíthatóságukról bátran kérj ajánlatot az alábbi űrlap segítségével, vagy hívd Blaskó Erzsébet kollégánkat +360 20 444 4290-es számon.

    Reklámtartalmú e-mailek fogadásához hozzájárulok.

    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!