Most, hogy sokan a négy fal között ragadtunk, az otthoni harmonikus környezet kialakítása még fontosabbá vált. A komfortérzetünk sokunk számára közvetlen hatással van a produktivitásra. Azt már régóta tudjuk, hogy ahol a növénynek jó, ott többnyire nekünk is az. Emellett a szobanövényeknek számos, szemmel kevésbé látható előnye is van az ember számára: tisztítják a levegőt, nyugtatóan hatnak ránk, növelik a fájdalomküszöbünket és a teljesítőképességünket, valamint gyorsítják a betegségekből való felépülést.

A növények növelik a produktivitást és a koncentrációt

Egy 5 éven át tartó svéd tanulmány során állapították meg, hogy azok a dolgozók, – legyen az otthoni vagy irodai környezet – akik növényekkel egy helyiségben dolgoznak, kevésbé terheli meg a feszültség, mint azokat, akik növénymentes környezetben végzik munkájukat.  A nyugodtabb és vidámabb munkakörnyezet egészségesebb, és a produktivitásra is jól hat. Miután növényeket és spektrumlámpákat helyeztek el a munkaterületen, az egészségügyi problémák 15%-ról 5,6%-ra csökkentek, ami az 5 éves megfigyelési idő alatt így is maradt.

 

Milyen növényt válasszunk?

Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb szobanövényt, pár dolgot végig kell gondolnod. Hova tudod elhelyezni? Milyen mennyiségű és erejű nap éri? Milyen vízigénye van, más szóval mennyire tudsz foglalkozni vele? Ha már minden paramétert belőttél, jöhet a válogatás. Ez a kis lista talán segít.

KEZDŐKNEK

Vitorlavirág

A vitorlavirág az egyik legkönnyebben tartható szobanövény, mely folyamatos virágzásával méltó dísze lehet félárnyékos szobáinknak. Megfelelő gondozással hálás növényünké válik hamar. A vitorlavirág a légtisztító növények közé tartozik, ezért különösen ajánlott a tartása lakásunkban.

Anyósnyelv

Bárki számára könnyen tartható, szívós, erőteljes növekedésű, mutatós szobanövény az anyósnyelv. Jól tűri a száraz levegőt, huzatot, a vízmentes időszakokat, a ragyogó napsütést. Egyetlen dologra kell ügyelnünk, ne öntözzük túl, mert akkor könnyen elpusztulhat.

Varjúháj

A világos környezetet igénylő növény jól bírja a hűvöset, és csak ritkán kell öntözni. Nyáron érdemes havonta tápoldatozni is. A melegebb évszakokban rózsaszín vagy piros virágok jelenhetnek meg a szárak végén.

Karácsonyi kaktusz

A Brazíliából származó kaktuszt, nem szereti a túl száraz levegőt és a nagy hőingadozást. Bár kedveli a világosságot, arra ügyelni kell, hogy közvetlen nap ne érje. Ne túl meleg, kicsit párás helyiségben tartsd. Nem igényel sok öntözést.

HALADÓKNAK

Lepkeorchidea

Az orchideák közül a legismertebbek és a leghálásabbak. Keleti, nyugati ablakpárkányra vagy ablak közeli virágállványra helyezzük, ahol bőségesen éri őket a fény. A tűző naptól és huzattól óvjuk a növényt. Hetente alulról öntözzük. A vízbe kéthetente orchidea tápoldatot is ajánlott tenni. Száraz levegőjű lakásban permetezéssel segíthetjük a párásítást.

Koszorúfutóka

Fényigényes növény, a tűző napfényt azonban nem kedveli. Keressünk számára kellemesen meleg, világos és levegős helyet a lakásban. Nyáron a szobahőmérséklet (20-25°C), míg télen az alacsonyabb 12-14°C az ideális számára. Tavasszal és nyáron 2 hetente öntözzük tápoldattal. Az öntözésnél körültekintően kell eljárni, mert bár a koszorúfutóka vízigényes növény és rendszeres öntözést igényel, de a pangó vizet rosszul viseli.

Fokföldi ibolya 

A huzatot és a hideget nem viseli jól, ezért célszerű meleg helyen tartani, a legideálisabb a növény számára a 18-22°C. Világos, tűző naptól mentes helyet válasszunk neki. Leveleit tartsuk szárazon, alulról öntözzük a növényt, ha kissé párásítjuk a környezetét, nagyon szépen fejlődik.

Reméljük, hogy így már könnyebben tudtok választani. Ami még nagyon fontos: #maradjotthon és rendeld házhoz új növényeidet! A Fitoland kertészet webshopjában gyors és biztonságos házhozszállítást biztosítunk, így kimozdulás nélkül szerezheted be otthonodat díszítő növényeket.

Boldog virágnevelgetést kívánunk!

Ajánlatkérés

Ha kedvet kaptál az irodai környezeted megújításához, vagy csak érdeklődnél a megvalósíthatóságukról bátran kérj ajánlatot az alábbi űrlap segítségével, vagy hívd Blaskó Erzsébet kollégánkat +360 20 444 4290-es számon.

    Reklámtartalmú e-mailek fogadásához hozzájárulok.

    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!